Wat kun je verwachten van een psycholoog?

Naar een psycholoog gaan is voor velen een grote stap. Het is niet gemakkelijk over je gevoelens te praten, zeker niet met iemand die je niet kent. Veel mensen schamen zich ook, want wat gaan hun vrienden denken. Ook weten veel mensen niet wat hun staat te wachten als ze zelf psycholoog willen worden. In deze blog vertellen wij een beetje iets over wat je kunt verwachten van een psycholoog.

Wat is een psycholoog eigenlijk?

Veel mensen denken dat het de job van een psycholoog is om psychische klachten te genezen. Dat is zeker geen verkeerd antwoord. Een psycholoog heeft gestudeerd om mensen te helpen met het omgaan van klachten in hun dagelijks leven. Deze klachten kunnen klein of groot zijn dat maakt niet uit. Voor een psycholoog telt alleen dat jij er last van hebt.

Geheimhoudingsplicht

Zoals veel artsen, hebben ook psychologen een geheimhoudingsplicht. Dit houdt in dat zij niets dat in jullie gesprek wordt besproken aan iemand anders mag vertellen. Een uitzondering kan gemaakt worden als dit nadrukkelijk met jou werd besproken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat andere mensen iets over jouw klachten te horen krijgen. Wat jij en je psycholoog bespreken blijft tussen jullie.

De eerste stap nemen

De eerste stap is de moeilijkste. De keuze maken om een psycholoog te zien is een investering in je toekomst. Wat je bij deze keuze kan helpen is de gedachte dat iedereen wel eens hulp nodig heeft. Het is niets waarvoor je je moet schamen.

Zelf psycholoog worden?

Wil je zelf een psycholoog worden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Op Psyjobs, een vacaturesite gerelateerd aan psychologie jobs, kan je hierbij verder helpen. Zo kun je hier bijvoorbeeld psycholoog vacatures vinden die misschien iets voor jou zijn.