Steunkousen kopen: welke soorten zijn er?

Heb je vaak last van zware en vermoeide benen? Dan biedt steunkousen kopen uitkomst. Pijnlijke benen kunnen het gevolg zijn van langdurig staan óf juist van langdurig zitten. Dat komt doordat bloed en afvalstoffen niet meer optimaal afgevoerd worden uit de benen. De consequenties hiervan zijn dat er meer druk komt te staan op de bloedvaten, waardoor ze verwijden. De klepjes in de bloedvaten sluiten niet meer perfect en vocht wordt niet goed weggeleid. Ontdek hier welke soorten steunkousen er zijn en welke het beste zijn voor jou.

Steunkousen voor alle voet- en beenklachten

Ga je steunkousen kopen? Let dan op de eerste plaats op de drukklasse. Heb je lichte problemen en verder geen gevaarlijke gezondheidsproblemen, dan zijn steunkousen met drukklasse 1 een goede oplossing. Deze kun je ook preventief dragen, bijvoorbeeld als je lang moet zitten tijdens een vlieg-, bus- of autoreis. Deze steunkousen kunnen ook een goed idee zijn om preventief te dragen tijdens de zwangerschap. De steunkousen, die onder de drukklasse 2 en 3 vallen, noemen we ook wel therapeutische elastische kousen. Deze schaf je aan bij ernstige medische problemen. 

Therapeutische elastische steunkousen kopen

Heb je last van beenklachten, zoals nachtelijke krampen in de beenspieren, spataderen of middelzwaar oedeem? Dan zijn steunkousen kopen met drukklasse 2 een aanrader. Bij ernstige spataderen of bij chronische veneuze aandoeningen, waaronder oedeem, atrofie en trombose, draag je beter steunkousen die vallen onder drukklasse 3. Deze kun je de hele dag dragen, ook op de lange termijn. Er zijn binnen deze categorieën, steunkousen die tot aan de knie reiken, maar ook die tot aan de lies komen of in de vorm van panty’s. Laat je adviseren door een arts over welke steunkousen het meest geschikt zijn voor jou. Daarnaast neem je uiteraard ook jouw persoonlijke wensen mee in de keuze voor de beste kousen. 

Wanneer steunkousen kopen met een open teen?

Wanneer je een kijkje gaat nemen in het assortiment aan steunkousen, kom je ook steunkousen met een open teen tegen. In welke gevallen kun je het beste deze steunkousen kopen? Ook deze kousen stimuleren het aanspannen van de kuitspier, zodat deze tegendruk biedt en de bloedcirculatie in het been wordt bevorderd. Het extra voordeel van de open teen is dat deze steunkousen ideaal zijn als je pijnlijke tenen hebt. Denk hierbij aan teenklachten, zoals hamertenen of een hallux valgus. Ook als je graag open schoenen draagt, kun je voor deze steunkousen met een open teen kiezen.

Podobrace.nl | Braces, bescherming en medische hulpmiddelen

Compressiekousen voor sporters

Ben je een sporter en heb je vaak last van pijnlijke en branderige voeten? Dan is steunkousen kopen ook een aanrader. In dat geval koop je speciale compressiekousen voor sporters. Deze steunkousen bieden eveneens verlichting bij klachten als achillespeesproblemen, een geïrriteerde peesplaat, hielspoor en artrose in de voeten. Of ben je misschien erg gevoelig voor blaren op je voeten tijdens het sporten? Ook dan zijn deze steunkousen ideaal. Compressiekousen voor sporters zijn bovenal geschikt om vermoeide en gezwollen benen te voorkomen. Ga je lange afstanden lopen, dan zul je hier veel profijt van hebben!