Op een gezonde manier omgaan met alcohol
Gezond leven en toch af en toe een drankje drinken. Gaan deze twee dingen wel samen? En zo ja, hoe kun je deze twee activiteiten op een gezonde manier met elkaar combineren? In deze blogpost vertellen wij daar graag meer over. Lees dus snel verder als je geïnteresseerd bent in dit gezondheidsthema.
Alcohol in onze cultuur
We zijn allemaal wel bekend met de gevaren van alcohol. Al vanaf jongs af aan worden wij gewaarschuwd voor het gebruiken er van. Toch is het nuttigen van alcoholische drankjes ook enorm met onze cultuur verweven en maakt het een onderdeel uit van ons dagelijks leven. Een goed glas rode wijn bij het eten bijvoorbeeld of een heerlijk ijskoud biertje op een warme zomerse dag. Op verjaardagen staan de drankjes klaar, bij dinner parties staat de wijn klaar, op een bruiloft proosten we gezamenlijk met een glas bubbels, tijdens het uitgaan bestel je een drankje en bij het kijken van een voetbalwedstrijd hoort bier.
De effecten van alcohol
Vanaf jongs af aan zijn de situaties die wij hier schetsen in ons genormaliseerd. Toch gaat het ook vaak mis. Bij te veel consumptie (bij alcoholgebruik wordt dit gemeten is zogenaamde standaardglazen) kan het geheugen slechter worden, wordt je minder scherp, gaan je smaak-, zicht- en reukvermogen achteruit, kun je een black-out krijgen of zelfs een alcoholvergiftiging oplopen. De eerste symptomen worden al een flink stuk sterker vanaf het derde standaard glas dat je consumeert!
Een veel voorkomend probleem is dan ook bijvoorbeeld binge drinken onder jongeren, waarbij er veel alcohol wordt geconsumeerd binnen en relatief korte periode. Ook komt alcoholisme, de verslaving aan alcohol, veel vaker voor dan we misschien denken. Wat de situatie ook is, als je je alcoholgebruik niet langer onder controle hebt is het noodzaak om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen!
Op een gezonde manier
Hoe kunnen wij nu op een gezonden en verstandige manier met alcohol in ons leven omgaan en ernstige problemen voorkomen? De eerste optie is natuurlijk om te besluiten helemaal geen alcohol meer te consumeren. Dit kan voor sommige mensen een heftige keuze zijn, maar het is vandaag de dag steeds vaker sociaal geaccepteerd om dit te doen. En vergeet niet: een gezond leven leid je voor jezelf en niet voor anderen. Wil je alcohol niet geheel uit je leven bannen? Dan kun je jezelf beperken tot het drinken op gelegenheden en in zeer beperkte hoeveelheden. Bijvoorbeeld door maximaal twee standaardglazen te nuttigen en sowieso niet meer dan één standaardglas alcohol per dag te consumeren.
Wat hierbij de ‘veilige grens’ is, verschilt per persoon. Wij raden je dan ook vooral aan om contact op te nemen met je eigen dokter of ander medische deskundige voor een persoonlijk consult.